dijous, 26 d’abril del 2007

La paella dels dijous

No és el primer cop que surt en una conversa la pregunta sobre per què els dijous els restaurants acostumen a fer paella. Si navegueu per la xarxa trobareu més d'una resposta a la incògnita. Fa poc Gustau em comentava que era perquè la paella era el plat preferit de Franco. Podeu trobar un comentari d'una entrada a Blogalia que afirma això i que, com que Franco acostumava a sortir a menjar fora de casa els dijous i demanava paella, els restaurants van voler ser previsors i fer aquest plat aquell dia, per si entrava El Caudillo per la porta. La mateixa entrada on hi ha els comentaris diu que dijous era el dia en què les criades de les famílies de diners tenien festa, de manera que aquestes famílies sortien a dinar als restaurants, i aquestos intentaven oferir un bon menjar, fent paella -graciós, perquè la paella avui dia no és el millor plat que fan els restaurants de menú diari-. Aquesta tesi també la podeu llegir al web d'El Mundo. El bloc Chufateka té un recull de les tres tesis que hi ha sobre la paella dels dijous, la tercera de les quals fa referència a la distribució del peix. Els pescadors, segons s'explica, sortien a la mar tots els dies excepte diumenge. Dilluns es començava a distribuir el peix, començant des de la costa, i successivament anant cap a l'interior, on el peix arribava en dijous. Aquell dia el plat estrella era la caldereta de peix, costum que acabà derivant cap a la paella actual.