dilluns, 9 d’abril del 2007

Operació retorn

Avui havíem d'anar a Barcelona i preveient que seria un dia complicat, vam decidir marxar ahir, a les 20h, per tal de no trobar aglomeracions de vehicles. Ens vam equivocar. Vam entrar a l'autopista a Tarragona i des d'allí fins Martorell vam anar tenint retencions i baixades de velocitat. Vam passar més de 3 hores a l'autopista. Avui he tornat, suposant que tindria problemes a causa dels carrils addicionals -ahir començava a Tarragona en sentit Barcelona- però, no els que he tingut. Des de Martorell l'autopista, en sentit sud anava amb un carril menys a causa de l'addicional. Des d'El Vendrell fins Cambrils, com que només hi ha dos carrils, ha deixat un sol carril cap al sud. I evidentment, això ha provocat cues.

Per sort no acostumo a utilitzar l'autopista en el sentit en què hi ha congestió habitualment, doncs si he de viatjar intento evitar els dies i horaris pitjors. Aquest cop no ho he pogut evitar i he experimentat les conseqüències. Em pregunto si la gent de Barcelona i rodalies no se n'adona del trasbals que suposa la seva sortida de vacances o de cap de setmana per a les vies de comunicacions del país. Em pregunto també si no se n'atipen de fer cues cada vegada que surten de vacances, de pont o de cap de setmana -seria capaç d'afirmar que no-.

Sobre l'autopista, en dies així les àrees de servei estan plenes, amb la qual cosa segur que estan contents del negoci que els reporta la densitat del trànsit. La concesionària de l'autopista veu com els seus ingressos per peatges també augmenten. I aquí em faig una altra pregunta. És lògic i just que en una via de peatge et deixin un sol carril per circular i et continuïn cobrant els peatges per on passes?

M'ha sobtat que mentres que Catalunya Informació ha estat parlant tota la tarda de l'operació tornada menys esglaonada dels darrers anys, Ramon Pellicer, al Telenotícies Vespre de TV3 deia el contrari. Mentres a Catalunya Informació es parlava de jornada complicada, a TV3 es dia el contrari. Aquí es veu com la interpretació de les dades pot portar a conclusions ben diferents, malgrat que les dades siguin les mateixes.