dimecres, 1 de febrer del 2006

Un debat estatutari

Al programa Minoria Absoluta de RAC1 de dimarts va haver un debat entre el senyor Vendrell, d'ERC, i Homs, de CiU. Cadascú defensava les seves posicions sobre l'Estatut. Des d'ERC es destacaven algunes coses que cal que ens aclareixin la gent de CiU, del PSC i d'IC-V sobre el pacte que han acceptat amb el PSOE.

L'increment de l'IRPF per a Catalunya serà realment un guany o es retallaran diners per una altra banda? Convergència és experta en aconseguir pactes d'aquests. Només cal mirar enrera i veure com després d'aconseguir canvis en l'IRPF per a Catalunya, després de penjar-se les medalles, trigaven relativament poc a demanar més. És desitjable que amb l'Estatut això no passi, més que res perquè és difícil tenir una nova oportunitat de canviar-lo a curt o mitjà termini.

Es va dir al programa que en l'actual acord la Generalitat perd les competències sobre la gestió dels espais naturals. No sé ben bé què implica tot això. Segons va dir el senyor Vendrell, això sí que hi era a l'Estatut de 1979. IC-V ha acceptat això?

Millor que escolteu el debat que teniu al web de RAC1 però, sincerament els dubtes, tot i no conèixer el text, són raonables. No coneixem el text i només podem fer judicis a partir de les declaracions i notícies que coneixem. Els que han dit sí a l'acord ja estan en plena campanya de promoció de l'Estatut, perquè tots tinguem al cap que és un acord bo. Alguns d'aquests amb la Constitució Europea defensaven una manera de veure-la diferent. Altres, com el PSC, la lloaven sense parar. Ara sembla que l'esperit crític no val amb la llei que regirà l'esdevenir de la Catalunya dels propers anys.