dimarts, 12 de juny del 2007

Leopard, Safari per a Windows, iPhone amb AJAX

Ahir es van conèixer les novetats de l'empresa Apple, relacionades amb la nova versió del sistema operatiu Mac OS X -la 10.5, Leopard-, el seu telèfon iPhone i, sense esperar-ho, el seu navegador Safari.
Leopard inclou novetats que es poden veure web de Leopard explicades i il·lustrades amb videos del funcionament del sistema. Val a dir que si heu utilitzat Mac OS X abans, veureu que és una evolució, la qual incorpora les millores que s'han anat introduint poc a poc a la versió actual, i molt més. Potser algun usuari de Windows Vista, d'aquells que es pensen que allò que presenta Microsoft és novedós, quan molts cops ja existia, dirà que Leopard s'assembla a Vista, quan probablement és el contrari. L'escriptori de Leopard s'ha renovat i permet apilar els fitxers oberts (documents, programes), com es pot veure en aquest video [clic]. El gestor de fitxers, el Finder, presenta un aspecte renovat, amb una barra lateral dividida entre dispositius (discos durs, iDisk, claus USB,...), llocs compartits (dins del propi ordinador o en un altre) i ubicacions predefinides (directori de l'usuari,..., com fins ara). Es pot veure en aquest video [clic]. La vista prèvia, ara Quick Look, no necessita que s'obri el document per mostrar-ne el contingut, i permet veure'l a pantalla completa. Una de les grans novetats és el gestor de còpies de seguretat, Time Machine, el qual, un cop activat, va desant el contingut de l'ordinador per tal de poder ser recuperat. Si s'utilitza un disc extern Time Machine sol·licitat si es vol utilitzar com repositori de les còpies. El disc es pot utilitzar combinat amb l'AirPort Extreme Base Station perquè més d'un Mac l'utilitzin com repositori de còpies. Vegeu el video [clic]. Qui som usuaris de Mac però, també de GNU/Linux ja coneixem que podem treballar amb múltiples escriptoris, arrossegar aplicacions entre ells, organitzar les aplicacions obertes per tenir-les distribuïdes entre varis escriptoris, etc. Ja en la versió actual de Mac OS X es pot instal·lar un programa, Spaces, el qual permet tenir també múltiples escriptoris. Leopard ja l'inclourà. Vegeu el video [clic]. Bé, quant a Leopard, podeu veure més característiques al web.

iPhone, el telèfon més esperat dels darrers temps, permetrà aplicacions de tercers, com fa poc es va saber, i com es pot llegir a Engadget, la manera serà a través d'aplicacions web, les quals s'executaran en el navegador de l'iPhone, basat en Safari, podent utilitzar la tecnologia AJAX. No hi haurà un SDK (biblioteca) per desenvolupar aplicacions, cosa que també significa una limitació per als desenvolupadors.

Quant a Safari, la novetat és que la versió 3.0, de la qual ja hi ha una Beta, s'executarà amb Windows també. Aquesta opció d'Apple realment a mi no m'interessa, tot i que en alguns llocs es dóna com una gran notícia -Apple entra en la guerra dels navegadors?-. Jo utilitzo Firefox i Flock, dos navegadors de programari lliure, els quals m'agraden, per com són i per les llibertats que ofereixen.

Resumint, Apple és notícia. Mac OS X Leopard és una nova versió esperada, d'un sistema operatiu propietari però, que si no voleu utilitzar GNU/Linux és el que us recomano abans de Windows, per la seva facilitat d'ús i el seu disseny atractiu. A més, podeu utilitzar pràcticament el mateix programari lliure que amb GNU/Linux i que amb Windows.