dimecres, 6 de juny del 2007

Les meravelles catalanes

La Sagrada Família és ja la primera meravella del patrimoni cultural de Catalunya. Queden enrera mesos de votacions que han anat fragmentant Catalunya en territoris d'on sortia una única meravella. Val a dir que el criteri de selecció és criticable, sense posar en dubte si aquesta és l'obra cultural més important del país.

Primer, perquè per triar una meravella del patrimoni cultural no es pot dividir Catalunya en trossos, doncs pel camí es queden candidatures que segurament haurien d'estar per davant de les finalistes. Per exemple, per què de les Terres de l'Ebre ha de sortir una candidatura i no vàries, o no sortir-ne cap? Crec que una selecció com aquesta ha de considerar la globalitat del territori i no dividir-lo en parcel·les, com per tenir content tothom si veu que a la final hi ha una candidatura del seu territori.

Segon, perquè les votacions a través del mòbil no són justes. Una persona pot votar més d'un cop. Un territori amb més població o amb més població mobilitzada pot aconseguir més votacions que un altre, amb la qual cosa el criteri no és tant per la vàlua de les candidatures sinó per la quantitat d'adhesions que aconsegueixen -popularitat-. Els criteris entre les persones que voten són heterogenis, amb la qual cosa els valors culturals potser no són els que més força tenen en la votació. A més, la divisió del territori en zones afavoreix la votació "patriòtica".

En resum, s'ha escollit la meravella cultural catalana seguint un procediment més propi de programes de televisió orientats a fer diners que no pas un procediment seriós, amb criteris històrico-culturals. I això ha tingut la col·laboració de la televisió pública catalana, cosa que no acabo d'entendre.