dijous, 30 d’agost del 2007

L'escola, l'empresa i la família

Avui he llegit de passada que, com passa cada curs, hi ha veus que demanen que l'escola comenci més aviat. El dia 1 de setembre demanaven. I tot per poder conciliar la vida laboral i familiar. Segur que hi haurà veus a favor de l'opinió, veus que potser també opinaran que els mestres i professors tenen massa vacances, que viuen molt bé. Per desgràcia som una societat que protestar sempre ho fa davant de l'administració pública però, que davant de les empreses mai no adopta postures tan fermes.

Els mestres i professors tenen moltes vacances, concretament dos mesos a l'estiu -no tots-, a Nadal i Setmana Santa. És lògic i és un benefici que no ha de veure's com una cosa a eliminar sinó una fita per aconseguir. No oblidem que les millores per als treballadors privats acaben arribant gràcies al fet que els treballadors públics les aconsegueixen abans. Per què, si se suposa que en empresa pública i privada els sindicats són alguns els mateixos? Els mestres i professors s'enfronten cada dia a la realitat de la societat actual. A banda dels alumnes que podríem classificar de "normals" es troben amb els alumnes que no tenen cap interès per romandre dins del sistema educatiu, cosa que se suma en molts casos a la poca col·laboració dels pares perquè tinguin una actitud diferent envers els estudis, envers els seus docents. Només per això, per educar els fills dels altres, els mestres i professors haurien d'estar millor valorats i no ser tractats com uns treballadors injustificadament privilegiats. D'altra banda, cal pensar en els fills i veure que ells no són treballadors, que ells no han de fer una jornada laboral i que no han de sotmetre's a uns vacances anuals d'un mes. Per cert, que a Alemanya, per exemple, els col·legis fan tres setmanes de vacances a l'estiu però, ara a l'octubre, tres setmanes més, a Nadal tres més, i a Setmana Santa tres més, i només fan horari de matins. Pobres alemanys oi, no arribaran enlloc...

Mentrestant, les empreses no se senten obligades a tenir en compte les necessitats dels pares amb els seus fills, fills que són el futur del país, i que no s'han de veure una càrrega. Però, és més fàcil enfrontar-se al sistema educatiu i opinar sobre com han de fer la feina els altres -vull dir, els professors-. És trist però, és notícia saber que una empresa és flexible amb les famílies amb fills, que facilita compaginar la vida laboral i familiar als pares i les mares, quan hauria de ser una cosa ben normal. Qui sap si algun dia canviaran les coses. Mentrestant, intentem no carregar més feina al professorat, que ja en té prou.

1 comentari:

Marià Cano Santos ha dit...

Bona reflexió Manel. Felicitacions per a forma i el fons.

marià:-)