diumenge, 21 de gener del 2007

30 minuts, 3alacarta i Windows

TV3 està en fase de proves, igual que Catalunya Ràdio, d'emissions en formats de video i d'àudio oberts i lliures de patents. És una bona notícia, tot i que no abandono la idea que esttà fent-se per callar crítiques, no pas per convenciment de la necessitat d'una plataforma que no obligui a utilitzar determinat sistema operatiu. La mostra és el fet que la novetat de 30 minuts de la setmana és que s'emetrà per a tres plataformes digitals diferents -segons diu TV3-: TDT, una plana web a Internet i Media Center. Com que no tinc Windows a l'ordinador de casa, i per tant, no tinc el Windows Media Center, no sé quina característica té l'emissió per a Media Center perquè sigui considerada una plataforma. A priori entenc que simplement s'emet en format Windows Media Video el programa, format que qualsevol usuari amb el Windows Media Player instal·lat també pot utilitzar. És a dir, que podríem canviar Media Center per Windows.

Malauradament s'ha perdut l'oportunitat de fer una aposta innovadora emetent el programa en un format obert i permetre així, que usuaris de Windows, de GNU/Linux i de Mac OSX puguin veure'l des dels seus ordinadors. Perquè no ho oblidem, que el Media Center no deixa de ser un sistema operatiu en un ordinador disfressat d'electrodomèstic multimèdia.


Una altra cosa. Al web de la prova pilot TV3 demana l'opinió dels usuaris quant a la comparació de com es veu millor l'emissió, amb el format obert (Theora) o amb l'altre (WMV). En Benjamí Villoslada fa una anotació important al seu bloc. L'emissió no es fa utilitzant la mateixa taxa de compressió per a un format i l'altre, amb la qual cosa la comparació no és realment vàlida. Cal una comparació en igualtat de condicions.