divendres, 14 de setembre del 2007

Subscripció a vlocs

El mes de maig vaig assistir a la xerrada sobre el futur de la televisió que va fer Vicent Partal a Roquetes. Ens va portar un Apple TV i vam veure televisió a la carta en una pantalla plana prou gran. No, no va ser una sessió de propaganda gratuïta d'Apple. Va ser un exemple de cap on tendirà, segons Partal, la televisió del futur. Un ordinador -tingui o no aparença de tal- descarregant-se continguts de video o d'àudio d'Internet, amb programari de reproducció d'aquest en un televisió, amb una qualitat elevada. Dins d'aquesta televisió del futur, tot i que la qualitat depèn de l'autor, es troben els videoblocs o vlocs, blocs que contenen video i també poden contenir àudio, imatges o text.

Els vlocs tenen canals de subscripció també. No es diferencien gaire dels blocs, excepte en el fet que els continguts no són només text i que els seus canals de subscripció inclouen un indicador que les seves entrades són multimèdia (enclosure links). Sistemes de blocs com Blogger fa un temps que, primer en proves, ara en producció, generen canals de subscripció incloent referències a continguts multimèdia, de forma que el nostre bloc esdevé sense complicacions en un vloc.

Per subscriure's i veure videos d'un vloc cal un programa que es pugui subscriure, descarregar-se i reproduir-los. Hi ha programes privatius, com l'iTunes o el Windows Media Center, o altres lliures com Miro (abans Democracy Player, disponible per a GNU/Linux, Mac OS X i Windows) o el CenterStage, el media center lliure per a Mac OS X. En el cas d'iTunes, el programa es pot sincronitzar amb altres dispositius com l'iPod o l'Apple TV per tal de poder-hi veure els videos en comptes de fer-ho a la pantalla de l'ordinador.

Alguns llocs de televisió a la carta: Blip, Jumpcut, YouTube, Joost,...

I alguns vlocs: Vilaweb TV, Internautas TV, Mobuzz.tv, La cunia de Jesús, o aquest mateix bloc.

Hi ha un altre tipus de televisió del futur, la televisió en temps real, la qual es pot combinar amb la televisió a la carta. Un dels darrers exemples que tenim és Zattoo, una plataforma que emet per internet, en temps real, utilitzant tecnologia P2P, cadenes de televisió que emeten en obert.

Bé, hi ha moltes coses sobre televisió a la carta però, potser és millor navegar i experimentar, no?