Avui Macworld publica una entrada interessant que té per títol The Net as a computer. L'entrada comenta l'ús dels serveis que s'ofereixen i que es classifiquen com serveis de la Web 2.0, i si aquests acabaran eliminant els programes instal·lat en els ordinadors que tenim cadascú a casa nostra. És un article que fa referència a ordinadors Mac però, que pot perfectament estendre's a qualsevol usuari d'ordinadors.
Serveis com Gmail, Flickr, Google Docs & Spreadsheets ofereixen alternatives molt bones per mantenir-hi informació, ja sigui de correu electrònic, textos, fulls de càlcul i altra. Això permet que des de qualsevol lloc connectat a la xarxa es pugui accedir a la informació, sense necessitat que a l'ordinador en què treballem -si és un ordinador- hi hagi res més que un navegador d'Internet instal·lat. L'article destaca alguns inconvenients d'aquests serveis. Primer, la connexió a Internet ha de ser prou bona per tal que l'usuari no vegi com el seu sistema és lent executant els aplicatius web -val a dir que serveis com Google Docs & Spreadsheets funcionen sempre prou bé-. Dependrà doncs, de si s'han dissenyat tenint en compte això o si s'han carregat d'elements innecessaris que el seu ús serà còmode o no. L'article també parla de la seguretat del servei, de les dades que s'hi desen i de la continuïtat del servei -si la companyia que proporciona correu electrònic abandona el negoci i el servei queda innaccessible pot ser traumàtic-. S'han de veure els aplicatius web com un complement a l'escriptori. Com diu l'article, i confirmo, normalment la informació que es té desada a la web també es té a l'ordinador.
Destacaria que l'article té una llista d'aplicatius web classificats segons la seva funcionalitat -calendaris, processament de textos, correu electrònic,...-. És una llista molt útil. Ara bé, també cal tenir en compte que aquests aplicatius no són els únics i que hi ha programari lliure que pot instal·lar-se en un servidor propi o llogat, per tal de tenir accés a la nostra informació des de qualsevol lloc connectant-mos simplement a Internet. Exemples: eyeOS, duroti, etc.
Alguns aplicatius web de la llista:
- Ajax13: Paquet d'aplicatius que inclouen un processador de textos (ajaxWrite), una eina de dibuix vectorial (ajaxSketch), un full de càlcul (ajaxXLS), una eina de presentacions (ajaxPresents) i un reproductor de música (ajaxTunes).
- Gliffy: Eina per fer diagrames.
- gOffice: Paquet amb processador de textos, compaginació (desktop publishing), presentacions i full de càlcul.
- Google Docs & Spreadsheets: Paquet amb processador de textos i full de càlcul que permet realitzar treball col·laboratiu. Varis usuaris poden estar editant alhora un document. Els canvis es van fusionant i es pot veure qui ha fet quines modificacions i quan.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada