dimarts, 5 de desembre del 2006

Windows a la Vista

Com no podia ser d'altra manera, la nova versió del sistema operatiu Windows de Microsoft, anomenada Vista, arribarà a les botigues havent estat notícia. Els professionals de la comunicació, com ja va passar recentment amb l'aparició de l'Internet Explorer 7, ofereixen espais destacats en els seus mitjans per parlar de les novetats de la companyia de Redmon. Microsoft parlarà català, tres mesos més tard que no pas castellà però, és notícia. Microsoft crearà milers de llocs de treball, gràcies a la necessitat de refer gran quantitat d'aplicatius però, és notícia.

En canvi, l'existència de programes en català i lliures, sense estar subjectes a la voluntat d'una companyia nord-americana, i que permeten la participació de la indústria informàtica local, no és notícia. El navegador Firefox, el paquet ofimàtic OpenOffice, el sistema operatiu GNU/Linux, el client de correu Thunderbird, entorns de programació, eines de tot tipus, existeixen des de fa temps, moltes en català, i no són notícia. Almenys no són tanta notícia com la que se li dóna a la companyia de Bill Gates quan estornuda algun dels seus directius.

Potser és que falta una mica de cultura tecnològica, més genèrica i menys contaminada per les eines privatives. Deixem de fer PowerPoints i passem a fer presentacions, si us plau.