diumenge, 3 de desembre del 2006

Veneçuela

Avui se celebren eleccions a Veneçuela. Diuen que Hugo Chávez és el favorit, que té una probabilitat molt alta de guanyar. De Chávez es diuen moltes coses. Se'l compara amb Fidel Castro, per exemple. No cal dir, perquè és evident, que és un governant populista. Tampoc no cal dir que, darrera d'aquest populisme, i veient com han anat els anys que porta al govern, s'endevina la intenció d'arribar a una situació de govern comunista permanent com el de Cuba -diu que vol legislar perquè el president pugui ser elegit de forma indefinida-.

Ara bé, igual que en el cas de Cuba, no crec que molts dels que critiquin Chávez siguin els més adequats per criticar-lo. Avui sortia al reportatge que ha fet el programa de 30 minuts, de TV3, una dona que no volia treure els seus gossos vestits amb roba de Ferrari, i que ho feia amb roba de BMW, per no portar els colors de Chávez sinó els de l'oposició. A les notícies ha sortit un camp de golf situat enmig de Caracas, envoltat de les cases d'un miler de famílies benestants, i que Chávez vol expropiar. És cert que els més necessitats a Veneçuela s'han vist beneficiats amb l'actual president.

Des de fora és difícil sentir parlar bé d'un personatge com aquest, sobretot tenint en compte que estem dins d'una societat capitalista, influïda molt per les línies de pensament de les grans empreses, dels interessats que al món no quedi cap lloc on qui tiri endavant sigui el més poderós. A Cuba es presenta una situació de canvi. Alguns desitgen el canvi cap a l'obertura, cap al capitalisme. Qui sap si cap al capitalisme comunista com el de la Xina. No sé si amb això els cubans guanyarien o perdrien. Sí que és cert que no són admissibles, de cap manera, els atacs a les persones per l'únic fet de pensar diferent que la línia que defensa qui mana.

I em quedo com abans d'escriure això. Hugo Chávez no em fa el pes, pel seu populisme sense mesura. Però, si hagués de triar entre ell i el candidat de l'oposició no tinc clar què faria. De moment he vist que a ell el defensaven persones d'un nivell econòmic tirant a baix, i a l'altre candidat, persones amb un nivell de benestar major. Això és significatiu, no trobeu?