dilluns, 11 de desembre del 2006

Proposició no de llei del PSOE per a la promoció del PL

El grup socialista defensarà demà dimarts al Congrés dels Diputats una proposició no de llei sobre la promoció del programari lliure. La diputada del PSC, Lourdes Muñoz, serà l'encarregada de defensar-la. Vull recordar que jo mateix vaig escriure una entrada sobre la postura que aquesta mateixa diputada va adoptar fa un any sobre el tema, rebutjant una proposició en el mateix sentit -encara que potser més ambiciosa que la que presenten els socialistes-. Això ha fet que quan he llegit per sobre la notícia sobre la proposició que presenten els socialistes, hagi decidit mirar una mica més detalladament el contingut de la proposició.

En el text de la proposició s'utilitza una referència a la Wikipedia per definir el terme programari lliure. Es descriu el terme i se'n destaquen les avantatges, entre les quals, la facilitat de tenir programari en les llengües oficials a Espanya, posant l'exemple de la tasca feta per Softcatalà. La proposició diu que es vol garantir la llibertat d'elecció del programari per part de la ciutadania -evitant forçar-lo en la relació ciutadà-Administració-. Vol fomentar i garantir l'ús d'estàndards oberts a l'Administració. Hi ha un punt que diu que en qualsevol concurs públic o compra d'aplicatius s'haurà de valorar qualsevol solució, sigui de programari lliure com de privatiu, i evitant basar els criteris de selecció només en la llicència.

M'aturo aquí. I ho faig perquè que calgui assegurar que es tria la millor solució, sigui de programari lliure o privatiu se suposa que ja es feia fins ara, no? D'altra banda, caldria explicar quin pes es dóna a la llicència del programari, sobretot en el cas que dues solucions, una privativa i una de lliure, estiguin en situació d'empat tècnic. La llicència, per totes les característiques que té el programari lliure, i esmentades al text de la proposició, hauria de tenir importància, si no és que, com fa un any, tornem a parlar de neutralitat tecnològica. Cal recordar que les empreses de programari privatiu poden desenvolupar programari lliure sempre que vulguin.

M'ha agradat veure que es proposa orientar la formació dins de l'Administració, no cap a l'ús d'un producte determinat, sinó cap a la funcionalitat (ex. no orientar cap a Ms Word, sinó cap a processament de textos). Això, és clar, és vàlid per a programar d'ús general, o amb característiques prou estandarditzades, no per a programari específic.

Per acabar, crec que és una bona notícia tenir una proposició per promocionar el programari lliure. Portem massa temps veient com es promociona el privatiu, malgrat que no té unes característiques tan beneficioses, no està a l'abast de tothom i que quan es troba en la nostra llengua sembla que ens estiguin fent un favor. Els socialistes sembla que han corregit la postura de fa un any -amb el transvasament de l'Ebre va passar el mateix respecte del PHN del ministre Borrell-. Ara és important que no es vulguin penjar la medalla, perquè si surt endavant la proposició el mèrit no serà exclusiu del seu grup.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Manel, em presento soc l'Adrià Cidre.

Sen's dubte es una bona noticia, de totes maneres tots sabem com han acabat les ultimes iniciatives d'aquest tipus, tots molt a favor del programari lliure per una banda, y després res de res...

Espero sincerament que s'extengui l'us de programari lliure, ja no tan sols a nivell Linux, ja que potser si que es un pas un pel gran per a l'usuari final, pero si en cuant a altre programari com Firefox, Openoffice, ThunderBird, entre molts altres...

Salut!