dimarts, 19 de desembre del 2006

Què és la Web 2.0?

Ja fa un temps que es parla de la Web 2.0. Segur que tothom tenim al cap alguna idea de què és això, aquest nom amb el qual es parla avui dia d'Internet i de la multitud de serveis que hi podem trobar.
El terme va nèixer arran d'una sessió de pluja d'idees entre la gent d'O'Reilly i de MediaLive International, com es pot llegir al web d'O'Reilly [1]. Allí hi ha una comparació de termes entre l'anomenada Web 1.0 i la Web 2.0, tal com entenen des d'O'Reilly. Un dels trets característics d'aquesta comparació de termes, i del qual se'n parla sempre que es fa referència a la web actual, és l'aspecte social, col·laboratiu, que té la xarxa i els serveis que s'hi troben: Wikipedia, Flickr, YouTube,...

Precisament la Wikipedia conté un article que parla de la Web 2.0 [2]. Fent referència als idearis del terme, diu l'article que és Web 2.0 allò relacionat amb una d'aquestes coses:
  • La transició de llocs web aïllats a fonts de continguts i funcionalitat, esdevenint plataformes de computació que ofereixen aplicatius web als usuaris finals.
  • Un fenòmen social que comprén una aproximació a la generació i distribució del contingut web, caracteritzada per una comunicació oberta, descentralització de l'autoritat, llibertat de compartir i de reutilitzar, i en "el mercat vist com una conversa", referint-se a la credibilitat que adquireixen cada cop més la relació interpersonal a la xarxa en les relacions comercials (de consum), en perjudici dels mitjans tradicionals (podeu veure una reflexió sobre això aquí).
  • Un contingut més organitzat i classificat, amb una arquitectura web d'enllaços profunds molt més desenvolupada que fins fa poc.
  • Un canvi en el valor econòmic de la web, que possiblement sobrepassi el boom de les punt com de finals de la dècada dels 1990.
  • Un terme de màrqueting utilitzat per diferenciar noves empreses basades en la web d'aquelles procedents del boom de les punt com, les quals van quedar desacreditades després de desinflar-se la bombolla.
  • El resorgiment de l'excitació al voltant dels aplicatius web i serveis innovadors que van aconseguir gran repercusió a la meitat del 2005.

A l'article s'hi pot veure una imatge sobre algunes components tecnològiques que caracteritzen la Web 2.0 i quan van aparèixer.


No es pot parlar de Web 2.0 sense pensar en AJAX ni en la sindicació de continguts (RSS, ATOM), ni en serveis que van apareixent que permeten els usuaris aportar continguts i compartir-los, utilitzar continguts d'altres, opinar sobre els mateixos, etc. I això és possible tant amb text, imatges, àudio com video, i amb calendaris, documents, fulls de càlcul, presentacions, etc. És un entorn tecnològic que cada cop ofereix més oportunitats de treballar en línia de forma col·laborativa.

No voldria tampoc copiar excessivament altres fonts que ja referencio aquí però, m'ha semblat interessant posar una entrada sobre aquest terme que cada dia és més familiar, la Web 2.0, el qual per ell mateix no és res més que un terme de moda però, que té al darrera una vessant social molt interessant que ha adquirit la xarxa els darrers anys. I això, amb l'evolució tecnològica actual és més fàcil d'aconseguir.


Referències:
[1] What Is Web 2.0 (setembre de 2005)
[2] Web 2.0 (Wikipedia)

1 comentari:

Daniel Gil Solés ha dit...

A El Documentalista enredado també podràs llegir un interessant article sobre la Web 2.0

http://www.documentalistaenredado.net/452/la-web-20-y-algunas-de-sus-aplicaciones/

Salut!
Dani