divendres, 9 de juliol del 2010

El núvol i la privacitat de les dades

Tinc un compte a DropBox, un a Ubuntu One, i en altres serveis. Tinc compte de Google i deixo documents al seu núvol; etc. Són serveis gratuïts o relativament barats, com Flickr, que faciliten la compartició a la xarxa. Ara bé, una cosa per la qual cal preocupar-se a l'hora d'utilitzar un servei als núvols és el compliment de la legislació de la privacitat de les dades. La protecció de dades personals segons la legislació europea i/o espanyola no és garantida per totes les empreses que ofereixen serveis a la xarxa, en concret al núvol. Per això, abans d'utilitzar per a coses serioses un servei d'aquests, cal veure on és l'empresa que ofereix el servei, on té els servidors on estaran les nostres dades, si té alguna representació a Europa i/o a Espanya.



Recordo que fa un temps vaig conèixer Filebox, un servei que oferia quasi 500 GB d'espai de disc gratuït i, amb un únic pagament de quasi 50 dòlars, espai il·limitat. La companyia que ho oferia tenia la seu a Panamà. El servei actualment no funciona. Una companyia a Panamà, que probablement no subscriu cap acord amb la Unió Europea quant a política de privacitat i que, et deixa fora de servei, hagis pagat o no. Mal negoci.

Quant a les implicacions legals de la ubicació de l'empresa i dels seus servidors no vull aprofundir, perquè no sóc expert en la matèria però, sí que hem d'estudiar-ho bé, sobretot si som una empresa i allí deixa dades personals relacionades amb clients, usuaris de les seves aplicacions, etc.

Aprofitant aquesta problemàtica i que cercava un espai de disc virtual que complís amb la normativa europea vaig topar-me amb l'espai de disc d'Arsys (60 euros anuals per 100 GB) i amb el de Telefónica (100 GB gratuïts per a usuaris d'ADSL). El company Malcolm em va fer pensar també en el servei d'espai al núvol que ofereix Amazon Irlanda, tot i que aquest és un servei que es factura per consum i no és el que cerco. Això sí, sent d'Irlanda compleix la legislació europea i també és una alternativa per considerar.

Per acabar, el web EuroClod España ofereix informació d'empreses a Espanya que donen serveis al núvol, i el seu lloc web germà, EuroCloud, ofereix informació d'abast europeu.

He escrit això arran d'una notícia de TV3 els riscos del núvol d'Internet. Ara bé, pensem que abans del núvol, amb les empreses d'espai web això ja era un problema que calia tenir en compte.

Creative Commons License + GNU FDL