dimecres, 7 de juliol del 2010

L'arròs a Amposta al segle XIX

Recentment s'ha pogut llegir que el Delta de l'Ebre té les condicions perquè a l'estiu es pugui transmetre la malàlia. Per casualitat he topat amb aquest text del llibre "Pabellón médico: revista científica y profesional de medicina, cirugía y farmacia, Volum 2, Edicions 28-75", del 1862, on es parla de la introducció de l'arròs a Amposta per sanejar els aiguamolls de la ribera i de com havia veus que s'alarmaven perquè deien que seria un focus de malalties. En el llibre es fa una exposició de motius per negar que l'arròs porti el paludisme, afirmant el contrari i mostrant l'històric de defuncions a Amposta durant 33 anys, on es veu que la introducció de l'arròs a la zona, l'any 1861 no havia significat un augment de morts.

La referència la poso perquè parla de la introducció de l'arròs al Delta i també de les zones pantanoses i pudentes que envoltaven la ciutat.

Creative Commons License + GNU FDL

1 comentari:

Brian ha dit...

fa un parell d'anys un metge de les TTE va publicar un llibre de ficció sobre el possible futur del Delta amb tema mosquits i malalties.
Es bastant tecnic ja que li interessa sobretot com reaccionarian les autoritats en un cas d'emergencia/epidemia, i com estudiaren els casos els metges per arribar a les seves conclusions, pero prou interessant. Es diu Aedes dels Josep Lluis Clua Espuny.