divendres, 30 de juliol del 2010

OpenOffice, per què no?

Avui he tingut a Twitter una micro-conversa sobre Microsoft Office i OpenOffice. Alguns dels arguments que he llegit són més que discutibles. Que si per als usuaris en general no és tan fàcil d'utilitzar, que si no va gens bé, que si no obre del tot bé els documents XML de Microsoft Office (docx).

Per començar, el paquet ofimàtic OpenOffice proporciona un conjunt d'eines que no han d'envejar res de les de Microsoft:

  • Processador de textos
  • Full de càlcul
  • Editor de presentacions
  • Editor d'equacions
  • Eina de dibuix vectorial
  • Base de dades (personal i que pot treballar amb altres bases de dades com Oracle o MySQL)
Aquestes eines, amb més punts a favor o en contra, tenen un nivell de maduresa suficient com perquè qualsevol usuari pugui utilitzar-les. Avui dia un processador de textos és un processador de textos, per molt que uns tinguin unes característiques particulars o altres. I el mateix amb fulls de càlcul i altres elements.

OpenOffice utilitza per defecte el format estàndard obert OpenDocument, cosa que evita que altres usuaris no puguin llegir els nostres documents si no compren un producte determinat. A més, es pot configurar perquè desi per defecte amb altres formats -per als amants de Word això és típic, desar per defecte en format doc-. I ja fa moltes versions que genera documents PDF, per facilitar l'intercanvi de documents entre usuaris.

OpenOffice és programari lliure i a més, multiplataforma. El podem utilitzar en Windows, Linux i Mac, sense problemes. I a més, com que és lliure el podem instal·lar, provar i desinstal·lar si no ens agrada, i en qualsevol sistema operatiu i llengua. A veure si ho podeu fer "legalment" amb la versió definitiva de Microsoft Office.

I no ho oblidem, des de fa temps OpenOffice està en català, sense necessitat de suplicar a cap multinacional que ens faci la traducció.


Microsoft Office és un bon producte, evidentment però, el seu cost i les seves característiques tècniques i legals fan que jo sempre recomani OpenOffice, sense cap dubte, tant a la llar com a la feina.

Creative Commons License + GNU FDL