dimecres, 29 de novembre del 2006

Els europeus fem cas dels blocs

Segons un estudi d'investigació sobre la importància dels blocs a Europa fet per Hotwire Ipsos MORI, del qual es fa ressò Baquía, els europeus confien cada cop més en els blocs com font d'informació fiable. Un 24% dels europeus confiaria en la informació llegida als blocs, respecte del 30% que confia en la premsa escrita en primer lloc, i el 17% de la televisió. Més del 50% dels europeus diu que si llegeix comentaris favorables sobre un producte en un bloc en fan cas a l'hora de decidir la compra. França, amb un 90%, és el país en què els habitants tenen més familiaritat amb el concepte de bloc. El Regne Unit és on menys, amb un 50% d'habitants que diuen haver sentit parlar algun cop dels blocs. Espanya es troba al 51%.

És clar que aquestes dades estadístiques tampoc no poden considerar-se absolutes. Parlar de la confiança en els blocs és suficient? Jo diria que no, perquè cal saber quins són els blocs de confiança de les persones, doncs no crec que el bloc, pel fet de ser-ho, sigui una font fiable d'informació. Potser la popularitat tingui un paper important en el fet que els lectors del bloc confiïn en aquells consells que s'hi llegeixin. O potser no. Cal veure també si els blocs on hi ha comentaris positius de certs productes -i negatius d'altres- tenen al darrera empreses interessades que es comprin els seus productes.

A Espanya, només un 51% de gent ha sentit parlar dels blocs? Poca gent. I a Catalunya? No saber què és un bloc, en aquestes alçades, és mostra d'analfabetisme tecnològic o de manca de reciclatge? O és simplement desinterés per aquesta forma d'expressió a Internet?