divendres, 17 de novembre del 2006

Refugiar-se en l'anonimat

Aquests darrers dies, des de qua va començar la polèmica al voltant de l'alcalde d'Amposta i els negocis immobiliaris que té, ha hagut un lloc a Internet on l'activitat ha estat important. Es tracta del fòrum d'Amposta.info. Qui hi entri de tant en tant podrà observar com la majoria de fils de comunicació són sobre política, o més aviat, fils de conversa que pretenen ser de política però, que sovint defugen l'argumentació per personalitzar els atacs. Jo hi participo com lector i també hi opino. Confesso que després d'un temps vaig decidir no opinar amb el meu nom, sinó utilitzar un o altre àlies o nick, per evitar discussions amb altres persones que no sé qui són i que acaben personalitzant els atacs sobre la meva persona.

Avui l'esmentat fòrum ha estat desactivat temporalment perquè després d'aquests dies ha hagut moltes intervencions que han passat la ratlla de la simple opinió, pel fet d'afectar l'honor de terceres persones i la innocència -que cal assumir sempre que no es demostri el contrari-. Josep Torta, propietari, ha explicat en aquest bloc i també a la llista de correu d'Amposta, els motius d'haver desactivat el fòrum. Motius legals, com ha explicat, per estudiar possibles responsabilitats, tant de l'empresa, com d'algunes de les opinions vessades el fòrum. Crec que és una opció de les diferents que hi ha -com eliminar continguts que no respecten les normes del fòrum-. He de dir que la respecto i que, qui sap, potser en la mateixa situació jo hauria fet el mateix. Hi ha qui pensa que s'ha produït un atac a la llibertat d'expressió. Amb els motius exposats per Josep Torta en tinc prou. Si algú afirma rotundament el contrari hauria de demostrar-ho, en comptes de posar en marxa el ventilador. I, en aquestes alçades, tothom pot crear immediatament una via alternativa d'opinió. La xarxa ofereix moltíssimes possibilitats, a l'abast de tothom, tant tècnicament com econòmica.

Només deixo, per acabar, uns enllaços sobre l'anonimat d'Internet. Que consti que no hi estic en contra però, que això no significa que no sigui conscient que darrera de l'anonimat i de la llibertat d'expressió hi ha gent que no respecta el dret de les altres persones a ser respectades.

  1. El anonimato en internet.
  2. Anonimato Internet: usos, abusos y falacias.
  3. Blogs i anonimat.