diumenge, 5 de novembre del 2006

Tindrem tripartit

Si la notícia no és massa precipitada, els mitjans anuncien l'acord per tenir un nou govern presidit per José Montilla, amb la col·laboració de PSC, ERC i ICV-EUiA. Crec que és la millor solució.

Primer, perquè un govern nacional, com se li diu a l'opció CiU+ERC, no és garantia de res. És un govern que s'adjectiva amb un dels problemes que tenim a casa nostra. Posar la nació per davant de tot, només de paraula, i justificar amb ella tota l'acció de govern.

Segon, perquè un govern tripartit permet una continuïtat de polítiques. Aquestes polítiques cal entendre que són ben vistes per PSC, ERC i ICV-EUiA, doncs són copartíceps de les mateixes i no seria lògic que en reneguessin.

Tercer, perquè un govern amb CiU, partit que fa només tres anys defensava el transvasament de l'Ebre, seria incomplir el compromís per l'Ebre, el qual cal considerar vigent, i més havent alternatives diferents a una que passi pels convergents.

Quart, perquè un govern amb CiU, qui al Confidencial CAT titllava els membres del tripartit de perdedors que van conspirar per accedir al poder, seria una mostra d'hipocresia, de cinisme i de desmemòria sense mesura.

Potser els convergents no veuen bé aquesta opció. Segurament diran que aquesta no és la millor opció per a Catalunya. És més, segurament diran que aquesta no és l'opció que volien els catalans. Però, és que els catalans tampoc no han dit majoritàriament que CiU era la seva opció. Només han dit que entre totes, CiU tenia el major percentatge de confiança. Però, essent aquesta quantitat de confiança insuficient, una majoria resultant d'unir PSC, ERC i ICV-EUiA, representa la majoria dels catalans, essent la nostra una democràcia representativa. Altres interpretacions són possibles però, tot allò que no sigui acceptar que el govern és en les mans de qui té una majoria suficient de diputats, i no únicament de qui treu més escons que la resta a les eleccions, és pura polèmica.

Per cert, cal agrair que les coses hagin anat tan ràpid. Pensava que patiríem setmanes d'incerteses, de declaracions, de rumors, que acabarien per fer-nos desconnectar completament dels polítics.