dilluns, 16 de febrer del 2009

Enduriment del veto al tabac

El ministre de sanitat, Bernat Soria, diu que el veto al tabac podria endurir-se en aquesta legislatura en una entrevista a El Periódico de Catalunya. No afirma que acabi sent així sinó, que ho contempla com una possibilitat, vistos els resultats d'aplicació.

La llei antitabac és una llei que deixa en una situació d'indefensió les persones que treballen en llocs on es pot fumar. Aquestes persones, si volen conservar la seva feina -i en temps de crisi, encara més- han d'assumir treballar en ambients carregats de fum, mentres que altres treballadors i treballadores no han d'assumir aquest risc per a la salut. De la mateixa manera, haver permès que determinats locals decideixin si deixen fumar o no, ha donat com resultat decisions en funció dels beneficis o pèrdues previstos segons l'opció triada. El percentatge de locals on és permès fumar és major que els que no ho permeten, de forma que es limita molt la tria de llocs on anar a prendre una copa o on anar a sopar, per exemple.

L'autoregulació dels locals en aquest sentit no funciona. La llei és poc restrictiva i contradictòria, doncs per una banda vol fer entendre que el tabac perjudica la salut, se suposa que vol reduir els casos de càncer per tabaquisme, però, de l'altra dóna marge perquè es continuï fumant en llocs públics.

Creative Commons License