dimecres, 9 de juliol del 2008

Batejos civils


Llegeixo a La Marfanta que CiU i PP van rebutjar una moció d'ICV perquè l'Ajuntament de Tortosa pogués celebrar batejos civils. La justificació de la proposta sembla que és la comparació amb el fet que sí que se celebren matrimonis civils. Discrepo. Els matrimonis civils són quelcom més que una cerimònia i, qualsevol matrimoni religiós, per ser efectiu legalment té al darrera un matrimoni civil.

Amb la intenció de celebrar batejos civils -i comunions, i confirmacions?-, la primera idea que em va al cap és la de voler crear equivalents laics a cerimònies religioses. Les celebracions religioses tenen el seu sentit, sigui o no compartit. Crear cerimònies alternatives, en canvi, quin sentit té, que tothom pugui celebrar una o altra cerimònia, en funció de si és creient o no, que tots els crios puguin fer la comunió o la seva alternativa laica, per poder anar vestits de mariner o de princesa?

Recordo que en una exposició sobre la Guerra Civil, que no recordo on la vaig veure, hi havia diaris de l'època on es parlava de la celebració alternativa dels Reis, el 6 de gener, amb un text de menyspreu cap a la celebració religiosa. Aquestes propostes de batejos laics sempre em recorden, tot i que respectuoses amb la religió, aquella notícia. I, malgrat ratllar la demagògia, també és per dir que havent tantes coses importants per resoldre, aquestes propostes són de dubtosa utilitat social.

Creative Commons License