dimecres, 9 de juliol del 2008

La Mesa del Turismo i Telemadrid


La Mesa del Turismo es queixa que les llengües oficials a Espanya danyen el turisme. Darrera d'això s'amaga la petició que lúnica llengua que s'ha d'utilitzar a Espanya és el castellà, tot i que es disfressa citant la cooficialitat. Telemadrid ha il·lustrat el problema amb una visita imaginària de turistes a Catalunya. La locutora, amb un perfecte català -semblava catalana- va explicant que la gent per demanar un "zumo" ha de saber que es diu "suc", o un "helado" es diu "gelat". Al video de la notícia un estranger es queixa que estem a Espanya i que no troba bé que les coses estiguin en català. Mal exemple. Els estrangers que vénen a fer turisme han d'interessar-se per al cultura del país i no al contrari. La notícia acaba amb un senyal de prohibit estacionar en ambdós costats, la qual té sobreescrit "ambdós costats" -redundància-. La locutora diu que si no fem cas, tot i no entendre català, serem multats. No recorda que el senyal de prohibit estacionar, amb o sense text, s'ha de conèixer perquè és per a tothom el mateix, parli o no català.

Sobta que una persona que sembla catalana posi la veu en una notícia que obvia mostrar quanta gent parla el català o el castellà en els llocs turístics. Obvia mostrar el càlcul de quants de comerços en llocs turístics serveixen en català i quants en castellà, per no dir que tampoc explica quants utilitzen altres llengües com l'anglès o el francès en els seus rètols. Ja posats, Telemadrid hauria de viatjar a les Illes Balears, per la zona alemanya de Mallorca, a veure si allí es respectà la llengua castellana o si caldrà fer un manifest també contra les invasions germàniques. Tot plegat patètic.

Els empresaris turístics, d'altra banda, com que no guanyen diners pobrets, ara serà per la llengua. Potser sí que les coses no els van tan bé però, la llengua ja hi era quan les coses els anaven de primera. L'altre dia Xavier Sala Martín, si no recordo malament, posava la construcció i el turisme com dos exemples de sectors empresarials que no tenen futur a Espanya. Sembla però, que alguns pretenen que això no passi, peti qui peti.

Creative Commons License