dijous, 27 de març del 2008

Adobe Photoshop Express i els drets d'autor

Avui una de les notícies tecnològiques és la posada en marxa en fase Beta del servei Adobe Photoshop Express, una aplicació en línia per al tractament d'imatges de l'empresa que ven l'aplicació líder de mercat, Photoshop.

Menéame es fa ressò de les condicions d'ús del servei, dintre de les quals es diu, referint-se als continguts creats per l'usuari, que se li atorga a Adobe una llicència internacional, lliure de pagaments, no exclusiva, perpètua, irrevocable, i completament subllicenciable, per utilitzar, distribuir, per treure'n profit, per reproduir, modificar, adaptar, publicar, traduir,... És a dir, que Adobe tindrà plens drets patrimonials sobre els continguts de forma irrevocable.

A priori això no ens hauria d'importar si publiquem continguts lliures. Si no els publiquem lliurement això no ens hauria d'agradar perquè ens olbigaria a posar a disposició de qui vulgui Adobe les nostres imatges. Com s'oberva en comentaris relacionats, si mai voleu passar una imatge de pública a privada no podreu evitar-ne la distribució per part d'Adobe. Ara bé, que si heu publicat en un altre lloc (Flickr) aquesta imatge amb una llicència lliure, per molt que l'elimineu, qui l'hagi descarregat també pot redistribuir-la lliurement.

A mi l'aspecte que no m'agrada realment és que decideixi Adobe quines condicions es posen sobre els meus continguts, i que a més ells, que volen els drets sobre els mateixos, siguin restrictius amb els continguts que ells posen a disposició dels/les usuaris/àries del servei,

Banner no als transvasaments