dijous, 13 de març del 2008

La cervesa independentista

Hi ha qui s'entesta a dir que l'independentisme a Catalunya creix com l'escuma. Sempre que sento això em ve al cap l'escuma de la cervesa, que si la tires massa ràpid dins de la gerra puja i puja fins sobreeixir. Amb l'independentisme això no passa, si volem ser realistes.

Avui el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, ha dit que només el 18% dels catalans és independentista. Tot i que per poc, les darreres dades que conec no coincideixen amb això, doncs el darrer baròmetre d'opinió política del Centre d'Estudis d'Opinió diu que el 19,4% de catalans vol que Catalunya sigui independent, i un 36,4% vol que sigui un estat dins d'una Espanya federal.

A mi qualsevol de les dues opcions m'aniria bé. Però, és evident que no arriba al 20% l'independentisme, i que comparat amb estudis anteriors -vegeu la Viquipèdia- l'evolució tampoc no és exponencial per poder afirmar que va pujant com l'escuma. Ara bé, tampoc no es pot fer un menyspreu del percentatge d'independentisme existent, i tampoc no es pot obviar que entre qui vol independència i qui vol un estat dins d'una Espanya federal, passa del 50%. Fóra bo, penso, que el PSC treballés més de cara al federalisme, sobretot ara que té l'autoritat que li donen els vots de Catalunya.

DFD08