divendres, 2 de febrer del 2007

Ms Autobombo

El diari El País va publicar una entrevista a Rosa García, consellera Delegada de Microsoft Ibérica, feta pels internautes. Segons diu ella va utilitzar Linux i fins i tot va poder instal·lar-lo però, diu que és massa complicat per ser utilitzat per persones sense coneixements d'informàtica. Segurament va provar-lo fa 10 anys o més i ara parla des de la llunyania, o és que va intentar instal·lar una distribució de les complexes. Una techie, com es defineix, hauria de saber que hi ha diferents distribucions de GNU/Linux i que avui dia n'hi ha perfectament utilitzables pels usuaris finals, les quals ja fa temps que són més segures que el seu sistema operatiu fins ara -diuen que Vista és més segur, no sé-, i que inclouen un paquet d'aplicatius considerable, funcionant i molts en català.

S'atreveix a dir que allò que ofereix el programari lliure ara és allò que oferia Windows en versions anteriors. Primer, confon programari lliure amb GNU/Linux. Segon, en cas que fos així, GNU/Linux ofereix més que allò que ha vingut oferint Windows en altres versions. Tercer, caldria veure quin benefici ha tret Microsoft del programari lliure, doncs no dubto que segur que utilitzen codi de projectes lliures, amb llicències que permeten treballs derivats no lliures.


No se n'està de negar que Windows Vista sembli una còpia -de la idea- de Mac OS X. Qualsevol usuari de Mac pot comprovar que allò que es ven com novetat a Vista, el sistema operatiu d'Apple ja ho inclou des de fa temps. Microsoft sempre diu que ofereix alguna cosa més.

Finalment, és cert, com diu, que Windows és un sistema de plataforma oberta, el qual no requereix un ordinador determinat per executar-se, i que té el suport de la indústria. És cert que Windows funciona perfectament en determinades configuracions i que ningú no pot assegurar que dos ordinadors idèntics executant Windows funcionaran igual de bé. És cert que molts dels fabricants de dispositius, en la seva majoria, obliden GNU/Linux, no publicant les especificacions per comunicar-s'hi, fent difícil la tasca de poder-los utilitzar en aquest sistema. I també és cert que Windows és el sistema més implantat, tot i que caldria veure si sense els contractes OEM, amb un impediment major de la còpia il·legal i sense una assumpció per part d'empreses i administracions que és l'únic sistema operatiu que poden utilitzar, seria així.