dimecres, 28 de febrer del 2007

Sobre CC NoComercial

Cada dia hi ha més gent que utilitza llicències Creative Commons per a les seves obres (llibres, articles, fotos, videos, música,...). Ara bé, també hi ha segurament un gruix considerable de gent que pensa que una llicència Creative Commons ja significa que s'està davant d'una llicència lliure. Cal no confondre termes. Hi ha moltes publicacions amb llicència Creative Commons que no permeten un ús comercial de l'obra. És una opció totalment legítima però, no s'està aleshores davant d'una obra lliure, per tant, no hi ha cap relació amb el concepte copyleft.

Fent analogia, tal com explica FreedomDefined, una obra intel·lectual es podria considerar lliure si ofereix les següents llibertats:
  • la llibertat d'utilitzar el treball i gaudir dels beneficis del seu ús.
  • la llibertat d'estudiar el treball i aplicar el coneixement adquirit d'aquest.
  • la llibertat de fer i redistribuir còpies, totals o parcials, de la informació o expressió.
  • la llibertat de fer canvis i millores, i distribuir els treballs derivats.

Aquestes serien quatre condicions que us poden ajudar a determinar si una llicència en general és lliure o no. En el cas de les llicències Creative Commons hi ha diverses combinacions de llibertats atorgades que es poden considerar llicències lliures. Entre elles, la llicència que hi ha al peu de la pàgina d'aquest bloc: Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual.

Ara bé, cal recordar que Creative Commons no promou les llicències lliures sinó que promou el concepte Alguns drets reservats, en contraposició al concepte tradicional de Tots els drets reservats de les condicions d'ús de les obres intel·lectuals.

En parlaven avui a Barrapunto.