dimarts, 15 de gener del 2008

Edició de video amb programari lliure

He de dir que m'agrada molt l'iMovie i l'iDVD, els dos programes que vénen amb el sistema operatiu Mac OS X per editar video i generar DVD, respectivament. Ara bé, l'iMovie només es troba en aquest sistema operatiu i sempre m'agrada tenir alternatives que pugui trobar en diferents entorns, o almenys en l'entorn GNU/Linux, i que siguin lliures. En aquest sentit l'edició de video amb programari lliure compta amb vàries alternatives.

Kino és una eina disponible en sistemes GNU/Linux que he utilitzat algun cop. En la versió actual (encara no arriba a la 1.0) utilitza el format estàndard SMIL per al format dels fitxers de projecte. Té integrada la publicació dels videos a blip.tv. Treballa amb un bon grapat de formats de video i pot fer captures a trabés d'USB o de Firewire (IEEE 1394).

Vivia és una eina disponible per a Windows o GNU/Linux. Amb GNU/Linux es pot instal·lar utilitzant l'eina Klik, un programa que té per objectiu evitar haver d'instal·lar programari, de forma que només cal descarregar els programes i executar-los. Sembla però, que està més limitat que l'anterior, Kino.

Jashaka (a la imatge superior), disponible per a GNU/Linux, Windows i Mac OS X, és una altra eina d'edició de video. Podeu trobar un tutorial d'ús al web del projecte. A primera cop d'ull sembla una alternativa molt completa, tot i que no dóna la sensació de facilitat d'ús -per a usuaris en general- que dóna Kino, tot i les seves mancances.