dimecres, 23 de gener del 2008

Saturació 2.0

Un dels refents que tinc per conèixer nous serveis a la xarxa, on de vegades també es parla de programari lliure -no per ser-ho- és Genbeta. Gràcies a Genbeta descobreixes nous serveis de compartició d'imatges, de video, de documents, novetats de Gmail, nous serveis de gestió de calendari, de gestió de projectes, etc. Si marxeu de vacances o, per qualsevol altre motiu, esteu un temps sense consultar les actualitzacions del web, en tornar us trobareu que us heu perdut una bona llista de novetats referents a l'anomenada web 2.0. Genbeta em serveix per reflectir un dels aspectes d'aquest fenòmen de xarxa social, amb multitud de serveis que s'ofereixen de forma gratuïta, amb un disseny actual, amb una interacció basada en AJAX. És la saturació 2.0, des del punt de vista tecnològic.

Es tracta d'un fenòmen pel qual arriba un punt en què et trobes amb una llista de serveis classificats per tipus (agregadors socials, gestió de calendaris, compartició de documents,...), i dins de cada tipus molts de serveis que fan el mateix, entre els quals se't fa difícil distingir què aporta un sobre l'altre. Hi ha, crec, una saturació de serveis 2.0 que podrien classificar-se com redundants, la qual cosa significa que la tria per als usuaris es complica si no disposa ja de consells per part d'altres persones d'on cercar i què cercar. Un exemple de saturació 2.0 la podeu trobar consultant el web Go2Web20.net.

A banda de la saturació cal tenir en com que la majoria d'aquests serveis estan en mans de tercers, als quals proporciones les teves dades personals -i els teus documents potser- quan passes a ser usuari, i els quals no permeten que et descarreguis el programari per instal·lar-te tu l'aplicació que utilitzen en el teu propi servidor. Has de fiar-te de l'ús lícit de les dades que els proporciones. Per a particulars això potser no és res d'important però, en el cas d'empreses això és un aspecte que cal tenir en compte.