dilluns, 21 de gener del 2008

Un exemple de codi obert que no ho és

Estava mirant diferents alternatives de generar PDF amb PHP i m'he topat a la pàgina de documentació de PHP amb PDFLib. No vull aquí explicar el funcionament d'aquesta biblioteca per treballar amb el format PDF sinó que vull comentar una cosa que m'ha cridat l'atenció. Segons la documentació de PHP, PDFLib és codi obert -per a mi, equivalent a programari lliure-. Ara bé, el text diu això:

PDFlib Lite is available as open source. However, the PDFlib Lite license allows free use only under certain conditions.
És a dir, que primer s'afirma que és codi obert -open source- per després dir que no tots els usos estan permesos. És a dir, que no és codi obert. El per què us l'explico ara.

La definició de codi obert són 10 punts que caracteritzen el programari que es pot qualificar així. És evident que no és programari lliure, perquè la llibertat 0 -permetre qualsevol ús- no es compleix. Però, també cal mirar les característiques de codi obert. El punt 6 diu que no s'ha de restringir l'ús que es pot fer del programari. La llicència de PDFLib Lite només permet l'ús sota la mateixa en el cas de ser un usuari particular o un usuari de recerca. Queda clar que no es compleix la condició 6. Per tant, no és codi obert.