dijous, 22 de novembre del 2007

Nou tema: hoax

Segons el Termcat un hoax o falsa alarma és
un missatge que alerta d'un virus o un altre perjudici potencial que en realitat no existeix i que pretén col·lapsar la xarxa induint els receptors a reenviar-lo massivament.
Segur que algun cop heu rebut a la vostra bústia electrònica un missatge d'una persona coneguda que us posa una foto d'algú que ha desaparegut, que us conta la tràgica història dels fets i que us demana ajuda perquè es pugui trobar, reenviant el missatge a quanta més gent millor. O un missatge que us avisa d'un perillós virus que si us entra a l'ordinador us eliminarà tot el contingut del disc dur, indicant-vos fins i tot quin fitxer heu d'eliminar per evitar-ho.

Com diu la definició del Termcat, són falsos avisos, els quals persegueixen crear un augment de tràfic a la xarxa per col·lapsar-la però, encara diria més, doncs quan es reenvien aquests missatges -amb tota la bona intenció del món- sovint no s'amaguen les adreces de les persones destinatàries -al camp CCO o BCC del missatge-, i aquests viatgen per la xarxa difonen l'avís i les adreces de les persones a qui s'envien. I això, a més de tràfic, és una font important de dades quan arriba a mans de qui vol difondre virus o publicitat no desitjada -spam- per la xarxa. No sabem mai un missatge nostra per quines mans passarà quan ha sortit del nostre ordinador, i menys quan és una cadena, com aquests falsos avisos.

Avui mateix he rebut dos missatges de falsa alarma. De tant en vaig rebent, igual que vosaltres segurament. Per això enceto aquest tema, per comentar alguns que m'arriben a les mans i intentar evitar, així, que continueu la cadena.

Com se sap si un avís rebut és una falsa alarma? Doncs preguntant a algú que sapigueu que pot informar-vos o bé, a la xarxa, a través de Google. És important pensar que moltes falses alarmes originalment han sorgit en anglès, amb la qual cosa no només cerqueu el text en català o castellà que hagueu rebut sinó que mireu de cercar-lo en anglès, i afegir a la cerca la paraula hoax.

Més informació: